SINOPTIČKE I NUMERIČKE PROGNOZE
 

SINOPTIČKE PROGNOZE

Prognoza vremena za Bosnu i Hercegovinu

21.7.2019.


Sutra u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima padavine se očekuju u sjevernim područjima. Tokom dana, padavine se očekuju i u centralnim djelovima. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunča ...
Nastavi »

Trodnevna prognoza


21.7.2019. - 14:22:54.PROGNOZA VREMENA ZA 23.07.2019 (Utorak)., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje i do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31, na jugu do 33 stupn...

Nastavi »

Temperatura na 2m po numeričkom modelu WRF-NMM

NUMERIČKE PROGNOZE

GFS (Global Forecast System) je globalni prognostički model kojeg razvija američka NOAA za nacionalnu meteo službu NWS, a koriste ga i brojne druge meteorološke službe u svijetu.

GFS prognoze

Federalni hidrometeorološki zavod radi GFS numeričke prognoze za 10 dana, sumirano po 3 sata i direktni su produkt numeričkog modela i nisu podložne bilo kakvoj korekciji i dopuni. Moguće je odstupanje od zvanične prognoze vremena, za parametre:

temperature i vjetar na:
Nastavi »

Prognostički meteogram

Napomena: ova prognoza je direktan rezultat numeričkog modela i nije podložna bilo kakvoj korekciji i dopuni. Moguće je odstupanje od zvanične prognoze vremena, koja je rezultat većeg broja modela za numeričku prognozu vremena.

GFS - Meteogrami

Meteogram je grafička prezentacija jedne ili više meteoroloških varijabli u odnosu na vrijeme za određenu lokaciju. Kada se koriste prognozni podaci, meteogram se generiše direktno iz modela prognoze vremena zasnovan na dužini, geografskoj širini i nadmorskoj visini lokacije

Nastavi »Temperatura na 2m po numeričkom modelu WRF-NMM

WRF/NMM - Numeričke prognoze

Numerički model za prognozu vremena  Nonhydrostatic Mesoscale Model (NMM) jezgre Weather Research and Forecasting (WRF) sistema. WRF-NMM je razvijen od strane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i  National Centers for Environmental Prediction (NCEP).

Federalni hidrometeorološki zavod radi WRF-NMM numeričke prognoze za parametre: temperatura na 2 m, ukupne padavine (sumirane za 3 sata), oblačnost i vjetar na 10m.

Prognoze su rađene za četiri dana,satno..

Nastavi »

Prognoze za opštine BiH

Meteogram i satne prognoze za četiri dana za sve opštine u Bosni i Hercegovini.

Podaci su dobijeni direktno iz numerčkog modela WRF-NMM 3.5
U satnoj prognozi više informacija o vremenu i vjetru dobija se prelaskom miša preko ikone.

Nastavi »

Prognoze za planine, jezera BiH

Meteogram i satne prognoze za četiri dana za planine, jezera, putne prevoje, nacionalne parkove u Bosni i Hercegovini.

Podaci su dobijeni direktno iz numerčkog modela WRF-NMM 3.5
U satnoj prognozi više informacija o vremenu i vjetru dobija se prelaskom miša preko ikone.

Nastavi »