SINOPTIČKE I NUMERIČKE PROGNOZE
 

SINOPTIČKE PROGNOZE

Prognoza vremena za Bosnu i Hercegovinu

17.12.2018.


Sutra se u našoj zemlji, prije podne očekuje pretežno oblačno vrijeme. Povremeno slab snijeg je moguć u centralnim i istočnim područjima Bosne. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Po ...
Nastavi »

Trodnevna prognoza


17.12.2018. - 13:24:15.PROGNOZA VREMENA ZA 19.12.2018 (Srijeda)., u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -4, na planinama...

Nastavi »

Kompozitna oblačnnost po numeričkom modelu WRF-NMM

NUMERIČKE PROGNOZE

GFS (Global Forecast System) je globalni prognostički model kojeg razvija američka NOAA za nacionalnu meteo službu NWS, a koriste ga i brojne druge meteorološke službe u svijetu.

GFS prognoze

Federalni hidrometeorološki zavod radi GFS numeričke prognoze za 10 dana, sumirano po 3 sata i direktni su produkt numeričkog modela i nisu podložne bilo kakvoj korekciji i dopuni. Moguće je odstupanje od zvanične prognoze vremena, za parametre:

temperature i vjetar na:
Nastavi »

Prognostički meteogram

Napomena: ova prognoza je direktan rezultat numeričkog modela i nije podložna bilo kakvoj korekciji i dopuni. Moguće je odstupanje od zvanične prognoze vremena, koja je rezultat većeg broja modela za numeričku prognozu vremena.

GFS - Meteogrami

Meteogram je grafička prezentacija jedne ili više meteoroloških varijabli u odnosu na vrijeme za određenu lokaciju. Kada se koriste prognozni podaci, meteogram se generiše direktno iz modela prognoze vremena zasnovan na dužini, geografskoj širini i nadmorskoj visini lokacije

Nastavi »Akumulirane padavine po numeričkom modelu WRF-NMM

WRF/NMM - Numeričke prognoze

Numerički model za prognozu vremena  Nonhydrostatic Mesoscale Model (NMM) jezgre Weather Research and Forecasting (WRF) sistema. WRF-NMM je razvijen od strane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i  National Centers for Environmental Prediction (NCEP).

Federalni hidrometeorološki zavod radi WRF-NMM numeričke prognoze za parametre: temperatura na 2 m, ukupne padavine (sumirane za 3 sata), oblačnost i vjetar na 10m.

Prognoze su rađene za četiri dana,satno..

Nastavi »

Prognoze za opštine BiH

Meteogram i satne prognoze za četiri dana za sve opštine u Bosni i Hercegovini.

Podaci su dobijeni direktno iz numerčkog modela WRF-NMM 3.5
U satnoj prognozi više informacija o vremenu i vjetru dobija se prelaskom miša preko ikone.

Nastavi »

Prognoze za planine, jezera BiH

Meteogram i satne prognoze za četiri dana za planine, jezera, putne prevoje, nacionalne parkove u Bosni i Hercegovini.

Podaci su dobijeni direktno iz numerčkog modela WRF-NMM 3.5
U satnoj prognozi više informacija o vremenu i vjetru dobija se prelaskom miša preko ikone.

Nastavi »